مشاوره مدیریت و هر آنچه که باید درمورد آن بدانید
نوشته شده توسط : shprk

مشاوره مدیریت Management Consultant عبارت است کمک به بهبود عملیات تجاری شرکت در جهت افزایش سطح رضایت مشتری و درآمد سازمان. مشاوره مدیریت می‌تواند در حوزه‌های گوناگونی نظیر برنامه‌ریزی ، تحلیل تجاری ، تیم سازی و … باشد.
مشاوره مدیریت چیست ؟
“مشاوره مدیریت” Management consulting ترکیبی از دو کلمه است که عبارتی را شکل می‌دهند که بدون قرار گرفتن در یک جمله غیرقابل دسته‌بندی است .
زیرا مشاوره مدیریت در طیف وسیعی از عناصر مدیریتی وجود دارد. شاید در طول دوران کاری خود با طیف گسترده‌ای از افرادی که خود را “مشاوران” نامیده‌اند ، ارتباط برقرار نموده باشد که می‌توانند یک فروشنده، تحلیل‌گر مالی یا تحلیلگر کسب‌وکار باشند.
پس عبارت “مشاوره مدیریت” زمانی دقیق است که با اشاره به یک صنعت خاص و ارائه مشاوره علمی و عملی به مدیریت سازمان به منظور بهبود عملکرد سازمان در آن صنعت ، خود را معرفی نماید. مثلا مشاوره مدیریت بازاریابی و فروش.

مشاوره مدیریت

مشتریان یک شرکت مشاوره مدیریت
مشتریان یک شرکت مشاوره مدیریت ، معمولا شرکت‌ها هستند، اما مشاوره مدیریت به سازمان‌های دولتی و سازمان‌های غیرانتفاعی نیز داده می‌شود.
درک نقاط اشتراک و انواع مختلف شرکت مشاوره مدیریت به شما کمک خواهد کرد که از بین تمام گزینه‌های مشاوره ، مشاوره مدیریت مناسب کسب‌وکار را انتخاب نماید.
شرکت‌های مشاوره مدیریتی – همگی در تعدادی از عناصر شبیه به هم هستند.
به طور کلی، اکثر شرکت‌های معتبر ، به دنبال استخدام افرادی باهوش هستند که می‌توانند به راحتی فکر نموده، مشکلات را حل ، با سایر اعضای تیم ارتباط مناسب داشته، و حرفه‌ای بودن شرکت خود را با مشتریان نمایش دهند.
تجربه کاری مشاور، در مورد جمع‌آوری اطلاعات، درک نگاه سازمان و محیط بازار ، و ایجاد ارتباط مناسب بین سوال و راه‌حل است.
مشاور مدیریت اغلب روزهای خود را در جلسات با تیم‌های سازمان، جلسات مشتری، تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و ایجاد اسلاید سپری می‌نمایند.
مشاوره مدیریت اغلب به دنبال یک نگاه عملی و ارائه راه‌حل‌هایی است که موجب بهبود فراوان در عملکرد سازمان مشتری شود.
طبقه بندی بین‌المللی مشاوره مدیریت تا حدودی مبهم است، تقریبا هر کس مشاوره مدیریت را می‌تواند در یکی از آن‌ها طبقه‌بندی زیر قرار گیرد:
مشاوره استراتژی
شرکت مالی
متخصصان IT
مشاوره مد و زیبایی
مشاوران داخلی
مشاوران مستقل

نحوه عمل شرکت مشاوره
مشاور مدیریت پس از جمع‌آوری اطلاعات، با نگاهی انتقادی و منطقی ، به تدوین برنامه‌ریزی استراتژیک سازمان خواهد پرداخت ( در حوزه‌هایی نظیر بازاریابی ، فروش ، تبلیغات ، … ).
برنامه استراتژیک باید به وضوح مأموریت‌ها و اهداف سازمان را در بخش‌های گوناگون سازمان شناسایی نموده و نحوه اندازه‌گیری موفقیت‌ها را نیز معین سازد ( شاخص‌های عملکردی ) .
در مرحله اجرا نیز ، مشاور نقش تسهیل گر یا ناظر را ایفا خواهد نمود.
به این معنا که مشاور به عنوان یک ناظر کیفی بر اجرای صحیح برنامه‌ها نظارت خواهد نمود، تا سازمان به بهترین عملکرد دست یابد.
گاه مشاور با برگزاری کارگاه آموزشی یک روزه سعی می‌نماید، نیروهای مجموعه را نیز در خصوص حوزه مشاوره، آموزش دهد .
در برخی موارد، گاه ممکن است ، سازمان نیاز به برنامه‌ریزی چند مرحله‌ای داشته باشد که ممکن است چندین ماه یا حتی چندین سال طول بکشد.
طیف گسترده‌ای از شرکت‌های مشاوره ( Consultant ) وجود دارد – از شرکت‌های بزرگ بین‌المللی مانند McKinsey یا Interbrand تا شرکت‌های کوچک‌تر محلی ، که هر کدام با ارائه خدمات منحصربه‌فرد خود ، فعالیت می‌نمایند.
عضی از شرکت‌ها دارای بازار هدف خاص هستند، درحالی‌که برخی خدمات را به هر سازمانی از هر اندازه‌ای ارائه می‌دهند.

مشاور مدیریت

عملکرد مشاور مدیریت
زندگی کاری یک مشاور مدیریت با تنوع بسیار روبروست و هر روز با مسائل گوناگونی در شرکت‌های متفاوتی روبروست .
مشاور مدیریت باید بر هر کارفرما ، تمرکز خاصی داشته باشد تا نیازهای آن‌ها را به درستی درک نموده و بتواند برای آن راه حلی منحصربه‌فرد در جهت بهبود کسب‌وکار آن شرکت و یا فرد، ارائه نماید.
مشاوره مدیریت به طیف گسترده‌ای از مهارت‌ها برای تطبیق دانش خود با شرایط موجود در صنعت ، حالت ایده‌آل موردنظر کارفرما و حالت منطقی و قابل دسترس برای کارفرماست.
مشاور مدیریت باید بتواند از بیرون به مجموعه نگاه کرده و توانایی تفکر استراتژیک را داشته تا بتواند راه‌حلی منحصربه‌فرد برای بهبود کسب‌وکار فراهم سازد.
شاید این سازمان یک رستوران کوچک، سازمان غیرانتفاعی یا یک شرکت هواپیمایی ، مشاور باید یک شنونده و ناظر باشد تا بتواند مشخص کند که کدام ناحیه در سازمان نیاز به بهبود دارد و کدام مناطق عملکرد بالایی دارند.
مشاور، در شروع کار با یک کارفرمای جدید، ابتدا باید با تیم مسئول و یا فرد صاحب قدرت تصمیم‌گیری جلسه برگزار نماید. در جلسات اولیه ، تعیین اهداف کلی و مسئولیت اجرای آن‌ها بسیار مهم است.

منبع: iranmct





:: برچسب‌ها: مشاوره مدیریت , مشاور مدیریت , ,
:: بازدید از این مطلب : 184
|
امتیاز مطلب : 10
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
تاریخ انتشار : دو شنبه 18 فروردين 1399 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: